באילו תחומי עבודות מבצעים בדיקת שמיעה תקופתית?

מהי החשיבות של בדיקת שמיעה במקומות העבודה? יש לזכור שיש לא מעט מקומות עבודה שבהם העובדים נחשפים דרך קבע לרעשים חזקים מהמותר. כמובן שלעתים אין ברירה משום שמדובר על עבודה עם מכשירים מרעישים במיוחד. עם זאת, ניתן להקטין את הנזק - ולעובדים מחלקים כמובן מגני אוזניים מיוחדים, ומקפידים על חשיפה מבוקרת שאיננה ארוכה מידי לרעש. מעבר לכל האמור לעיל, על פי התקנות של המוסד לבטיחות וגהות, חובה לבצע בדיקת לשמיעה של כלל העובדים במקום אשר חשופים לרעש. הבדיקה הזו מתבצעת קודם כל כאשר האדם עומד לקראת תחילת העבודה (אסור לו להתחיל לעבוד לפני שעבר את הבדיקה בהצלחה!), ולאחר מכן - יש לחזור על הבדיקה אחת לשנה. אי-הגעה לבדיקה תישלח ישירות למפקח האזורי על העבודה במקום, כך שכדאי לדאוג שהעובדים תמיד יתייצבו. אולם, באילו עבודות בכלל יש צורך לשלוח את העובדים לבצע את הבדיקה התקופתית? להלן דוגמאות לכמה תחומים שבהם הבדיקה הזו נדרשת.

 

התחומים המרכזיים שבהם החשיפה היא גבוהה לרעש

  • עבודות עפר ובניין - אין שום ספק כי אחד התחומים המרכזיים שבהם העובדים חשופים לרעש גבוה מאד, הוא התחום של עבודות בניין ועפר - בין השאר הקמה של מבנים מכל סוג, סלילת כבישים, הריסת מבנים, וכיו"ב. בעבודות הללו נעשה שימוש במגוון רחב של כלים אשר המוסד לבטיחות גוהות הגדיר ככלים אשר יוצרים רעש מעל למותר: כלי קידוח, כלי סלילה, פטישי אוויר, מכבשים, מדחסים, וכיו"ב. כלל הכלים הללו, בוודאי כשהם מופעלים ביחד יוצרים רעש גבוה במיוחד - והעובדים חשופים לכך שעות ארוכות ביום. על כן, חובה לשלוח אותם לבדיקות תקופתיות פעם בשנה (בהנחה שהם עובדים ללא הפסקה בתחום).
  • מפעילי מלגזות - חשוב להבין כי לא כל מפעיל מלגזה מחויב לבצע בדיקת שמיעה, ויש מלגזות שהן שקטות ואינן מרעישות. עם זאת, במידה ואתם עושים שימוש במלגזה שעושה שימוש במנוע דיזל או במלגזה שצורכת גז, ותא המפעיל שלה איננו תא סגור - הרי שמדובר על מלגזה מרעישה מאד, ומי שעובד עליה שעות חשוף לרעש הגבוה שלה. אם יש לכם מלגזה מסוג שכזה - אתם חייבים ללכת לבדיקת שמיעה תקופתית כקבוע בחוק.
  • מסיקי ודודים - יש אנשים אשר עובדים בהסקה של דודי קיטור - בעיקר במפעלים למיניהם, בחברת החשמל, וכיו"ב. יש לציין כי מי שצריך להסיק את הדוד באופן קבוע, חשוף מאד לרעשים גבוהים לאורך שעות רבות - ולכן חייב לבצע את הבדיקה. במאמר מסוגר נציין כי אנשים שעובדים כטנאי דודים ואף הם חשופים לרעשי הדודים באופן קבוע - אף הם צריכים לסור לבדיקה תקופתית.
  • מי שעובד בפחחות ובמסגרות - תחום נוסף אשר מחייב את בדיקות השמיעה הקבועות, הוא תחום הפחחות והמסגרות. אם אתם רתכים, פחחים, זגגים, מסגרים וכיו"ב - הרי שאתם עובדים עם כלי ניסור חזקים במיוחד, עם פטישים חזקים, עם משחזות מכאניות, וכיו"ב. השימוש בכלים הללו מייצר רעש גבוה מאד לאורך זמן - ואתם והעובדים שלכם צריכים לגשת לבדיקות.
  • תעשיית הטקסטיל - אם אתם עובדים בתעשיית הטקסטיל, הרי שאתם עובדים עם מכונות חזקות מאד לטובת משימות של אריגה, טוויה, וכיו"ב. אלו הן מכונות אשר מייצרות רעש גבוה במיוחד, ועל כן גם אתם צריכים לגשת לבדיקת שמיעה באופן קבוע.

 

רצוי גם להתעדכן בנוהל

האם אינכם בטוחים האם תחום העבודה שלכם מחייב אתכם לעבור בדיקת שמיעה תקופתית? רוצים כמעסיקים לוודא שאתם עומדים בכל התקנות? רצוי מאד להיכנס לאתר של המוסד לבטיחות וגהות ושם לחפש את התקנות המלאות - וכך תוכלו לוודא שאתם שומרים על התקנות ועל הבריאות.